Prima Tabără 4Trip4You

Prima noastră tabără a fost în vara lui 2017. Este atât de mult de atunci. Parcă a trecut o viață. Dar să ne reamintim...

Am deschis agenția și lucram pentru dezvoltarea ei. O bună prietenă a venit cu o idee, despre care știam destul de puțin: Tabere pentru copii!

Am început să ne interesăm și să studiem domeniul. Am descoperit ceva cu totul special și care ne-a prins încă de la faza de idee. Și iată-ne in vară cu 2 tabere contractate, cu 2 parteneri cu care am început o colaborare, care s-a întins până în prezent.

Dimineață, ne-am întâlnit la autocar cu Cristi (șoferul nostru no.1 și care a ajuns în atâția ani de colaborări, prietenul nostru drag) și cu grupul UDTR. Am plecat spre Băile Balvanyos.

 Băile Balvanyos se află în județul Covasna, în Munții Haghitei. Zona aparține unui areal vulcanic, astfel ne întâlnim cu fenomenele postvulcanice, mofete, grote, peșteri și izvoare de apă minerală. Clima este subalpină, vegetația este formată din paduri de conifere și de foioase. Întâlnim (la propiu ????) aici și specii protejate, ca ursul, lupul și râsul.

Primii noștri animatori, studenți, Claudiu, un tânăr de toată isprava, pasionat de muzică și dans (acum este instructor de dans) și Andreea, o fată caldă și zâmbitoare (acum psiholog, dedicat copiilor). Împreună am conceput programul taberei, activități, excursii și ateliere de arte tradiționale. Grupul UDTR era un grup divers ca vârstă, format din copii orientați către studiu, câștigători de olimpiade din toate domeniile școlare. Tabăra era o recompensă binemeritată pentru performanțele acestora.

După un drum de cca 7 ore, am ajuns fix în mijlocul naturii. „Pensiunea Istvana” construită în stil tradițional, ne aștepta cu porțile larg deschise. Curtea generoasă, atent îngrijită, străjuită de brazi înalți, ne aștepta și cu o surpriză plăcută: o piscină în aer liber, de care copii au profitat din plin, pe parcursul taberei. Leagăne, șezlonguri și foișoare largi, toate erau pregătite pentru noi! Mâncarea și ospitalitatea gazdelor ne-a surprins în mod plăcut.

Am avut zile de activități desfășurate în curtea pensiunii. Am jucat ping-pong, jocuri de echipă, am dansat, am înotat și ne-am bucurat de liniște și aer ozonat. 

Am făcut excursii la Baile Tușnad, la Parcul de aventură; la Lacul Sfânta Ana, spectaculosul lac vulcanic, unicul din Romănia; la Salina de la Praid, în Ținutul Sării, acolo unde se găsește unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din România.

Nu puteam rata o drumeție în Ținutul Secuiesc. Însoțiti de membrii Asociației ecologiste Green Sun, am ajuns până la ruinele cetății Balvanyos, aflată la o altitudine de 1029 m și având, în trecutul îndepărtat, rol în apărarea zonei. Cocoțați pe ce a mai rămas din turnul cetății, ni se dezvăluie o priveliște mirifică asupra zonei. Am aflat despre flora din zona, rarități vegetale, de la mușchiul de turba, o vegetație de tip tundră siberiană, până la plantele carnivore. Și nu în ultimul rând, am văzut râși (lincși), niște pisici cu labe de câine ????, păsări colorate și ursul pensiunii căruia i-am făcut poze (în siguranță).

Cum Ținutul Secuiesc are atâtea de oferit, am vorbit la Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc și am avut parte de o lecție de măiestrie deosebită. Am aflat despre tehnica de prelucrare a lemnului (am sculptat mânere pentru cuțite), despre secretele turtei-dulci (am ornat turtă-dulce cu modele tradiționale și imaginative), despre tehnica de prelucrare a lânei pentru podoabe și am creat brățări din mărgele, care ne-au rămas ca amintire peste timp. 

A fost o tabără dinamică, plină de activităti și creativitate pentru copiii implicați în acest proiect.

Pentru noi, a fost un punct de pornire și, acum, scriind despre ea, la o distanță de 3 ani si jumătate, sunt surprinsă de câte amintiri am fost asaltată. Este interesantă și evoluția peste timp a conceptului nostru de tabără. Dar despre asta, într-o postare viitoare! Pe curând!

Prima_tabara_verdePrima_tabara_dansPrima_tabara_mestesuguriPrima_tabara_animatoriPrima_tabara_foc_de_tabara

Lasa un comentariu